Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

12.7 C° Pécel 2024. április 27. szombat
Alap
2024 február 14.

Dropka János bácsi 90 éves


János bácsiról szóló méltatást szeretett családja írása alapján közöljük.

Ok 1

Dropka János, Herencsény szülötte, a palóc kultúra képviselője és a természet nagy rajongója, február 12. napján ünnepelte 90. születésnapját.

Ebben a cikkben betekintést nyerünk herencsényi életébe, idősek otthonában eltöltött napjaiba és az előkészületekbe születésnapja alkalmából.

Élete Herencsényben

Nógrád megyében, a palóc vidéken, Herencsényben látta meg a napvilágot János bácsi. Gyermekkora tele volt a természet varázsával és a palóc kultúra gazdagságával. Sok időt töltött az erdő gondozásával, felfedezésével, ahol a gombászás és a természetjárás szeretete mély gyökereket vert a szívébe. Herencsényben nem csak szeretik, hanem tisztelettel is övezik. A helyi közösség számára János bácsi történeteivel és tetteivel értékes példakép, egy olyan ember, aki megtestesíti a falu értékeit és hagyományait. Ereje keresztény katolikus hitében gyökerezik, és hosszú éveken keresztül aktív tagja volt a helyi egyházközösségnek. Munkássága és vezetői szerepe nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy a falu közössége megerősödjön és egységben maradjon. János bácsi számára a család mindig elsődleges fontossággal bírt. Az öröm és büszkeség forrása, hogy három gyermekkel, hat unokával és két dédunokával gazdagodott élete során. A családi egység és kötődés erős és kedves légkörben fejlődött ki, amelyben megannyi emlékezetes pillanat született. Bár a távolságok időnként kihívásokat hoznak a kapcsolatok életébe, János bácsi szívéhez mindannyian közel állnak. Feleségével, Hevér Ilonával való együttélésük 61 boldog évig tartott. Annak ellenére, hogy az idő elszakította tőle kedves élete társát, az emlék és az együtt megélt boldogság örökké él tovább, mélyen meghatározva szívét és életét.

Idősebb kora és az Idősek Otthona

János bácsi élete utóbbi időszakában a péceli Jézus Szíve Társasága Idősek Otthonában talált otthonra. Az életből merített tapasztalataival, bölcsességével, élményeivel színesíti az otthon mindennapjait. Az idősek otthonában, kedves és tiszteletteljes személyisége miatt mindenki csak "János bácsi" néven szólítja. A közösség egyik meghatározó alakja, aki szeretetteljes csevegéseivel napfényt varázsol az otthon mindennapjaiba.

A Születésnapra Készülve

Jó néhányan készültek, hogy megtiszteljék és felköszöntsék János bácsit 90. születésnapján. Nemcsak a közeli családja, de a herencsényi népdalkör tagjai is csatlakoztak az ünnepséghez, hogy kifejezzék tiszteletüket és örömüket a jubiláló iránt. Az ünneplés szervezését elkötelezett komasszonya, Tácsik Jánosné vezette, aki minden apró részletre odafigyelt, hogy János bácsi méltóképpen ünnepelhesse meg ezt a különleges napot. Biztosak lehetünk benne, hogy ez a születésnap egy emlékezetes és szeretetteljes ünnep lesz az idősek otthonában. Az otthon dolgozói is verssel, énekkel köszöntötték és hatalmat „bulit” rendeztek számára.

Az egész közösség nevében köszöntjük és kívánunk neki boldog 90. születésnapot!

Ok3
Ok2