Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

28.4 C° Pécel 2024. július 15. hétfő

Péceli Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítése


Szechenyi Terv Plusz Logo 1

Tájékoztatás

Pécel Város Önkormányzata támogatást nyert a TOP_PLUSZ-2.1.1-21-PT1-2022-00009 számú és a „Péceli Polgármesteri Hivatal energetikai korszerűsítése” című pályázat keretén belül.

Pécel Város Önkormányzata tulajdonában több olyan közintézmény áll, amelyek fenntartása, üzemeltetése és rendeltetésszerű karbantartása nagy anyagi terhet ró az önkormányzatra. E költségek kiemelkedő részét a közüzemi szolgáltatások díjai, ezen belül az energiahordozók (elektromos áram és gáz) díjai teszik ki. Ebből kiindulva az önkormányzat megvizsgáltatta az épületei műszaki állapotát és a pályázati lehetőségeket és a Polgármesteri Hivatal 1. számú irodaépületének energetikai korszerűsítése mellett döntött: A fejlesztéssel érintett 1234 helyrajzi számon több épület található, a projektben az 1. számú irodaépület (Városháza) energetikai korszerűsítése tervezett.

Az épületben üzemel Pécel Város Polgármesteri Hivatala, valamint a földszinten Kormányablak működik. Az épület 1984-ben épült, energetikai paraméterei mind a határoló szerkezetek, mind az épületgépészeti rendszerek tekintetében korszerűtlenek, a jelenlegi követelményektől elmaradnak. Az épület részben már akadálymentes, de a jelenlegi szabályozásnak nem felelnek meg az akadálymenetes megoldások, így a projektarányos akadálymentesítés során ezek korrekciója is megtörténik. A tervezett korszerűsítéssel az épületfenntartási költségek jelentősen csökkenthetők és a hivatal ügyfelei és ott dolgozó munkatársak komfortérzete növelhető. A nyílászárók cseréjével megszűnik a huzathatás és nem kívánatos filtráció, a fűtési rendszer felújításával egyéni igényekre szabhatóvá válik a fűtésszabályozás, a szigeteléssel kimagasló energiamegtakarítás érhető el, a napelemes rendszer az épület villamosenergia költségeinek csökkentéséhez vezet. A projektben megvalósuló tevékenységek az alábbiak:

Épületek energiahatékonyság-központú fejlesztése külső határoló szerkezeteik által:

  • Utólagos külső oldali szigetelés;

  • Műanyag nyílászáró csere/korszerűsítés;

  • Fosszilis energiahordozó alapú hőtermelő berendezések korszerűsítése, cseréje, és/vagy a kapcsolódó fűtési és HMV rendszerek korszerűsítése;

  • Maximum háztartási méretű kiserőmű (HMKE) fotovillamos rendszer kialakítása;

  • Hőszivattyú rendszerek telepítése és hőközlő rendszerre kötése;

 A projekt célja a fejlesztéssel érintett önkormányzati intézmény hatékonyabb energiahasználatának, racionálisabb energiagazdálkodásának elősegítése és ezáltal a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése.