Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

14.2 C° Pécel 2024. május 8. szerda
2023 október 16.

Egyenesen az utakról


Kedves péceli lakosok!

A nyár folyamán több utca lakói gondolták úgy, hogy önerőből és önkormányzati támogatásból belevágnak az utcájuk felújításába, burkolásába. Voltak helyszínek, ahol egyedül, és volt, ahol képviselőtársammal együtt egyeztettünk, beszélgettünk ennek lehetőségeiről, feltételeiről. Engedjék meg, hogy ezzel kapcsolatban megosszak önökkel néhány gondolatot.

Ut

Belterületi útjaink mintegy fele aszfaltburkolatú, a fennmaradó részek murvásak, martaszfalt borításúak. A külterületi útjaink is nagyrészt az utóbbi kategóriába tartoznak. Az egyik legnagyobb nehézséget, problémát ezeknek az utaknak a javítása, karbantartása, kátyúzása okozza. A megnövekedett kiadások és lecsökkent bevételek miatt városunk nem tud annyi pénzt előteremteni, amekkora ráfordítást igényel ez a feladat. Egyszerűen olyan időszak van a hátunk mögött, hogy bármennyire is szeretnénk és bármennyire is fontosnak és megoldásra várónak tartom ezt a problémát, nem tudunk elegendő fedezetet biztosítani a szükséges anyagokra, munkálatokra.

Vannak olyan szolgáltatások a városban, amelyek a péceliek kényelmét, biztonságát szolgálják, melyekről szintén nehéz és kockázatos lemondani, és költségeiket városunknak kell biztosítani. A költségek, pedig mint azt saját háztartásunk vezetése során is mind tapasztaljuk, korántsem csökkentek az utóbbi években. Felsorolnék pár dolgot, amik a Covid és a gazdasági válság következtében gyökeresen megváltoztak napjainkra. Az orvosi ügyelet biztosítása, mely nagymértékben a lakosság egészségének, sok esetben életének a védelmét szolgálja, a 2019-es évben még éves szinten 14  400  000 forintjába került váro­sunknak, 2020 januárjától már 44  400  000 forint kigazdálkodását teszi szükségessé.

A helyi buszjárat üzemeltetésének költségei – ami szintén kényelmi szolgáltatás, viszont nagy segítség minden pécelinek, főleg iskolás gyereknek és idős embernek – az elmúlt négy évben éves szinten 9  000  000 forintról 30  000  000 forintra emelkedtek. A teljesség igénye nélkül ebbe a körbe tartoznak továbbá a közüzemi költségek, az intézményeink vonatkozásában is a rezsi és a bérköltségeken túl még számtalan kiadás jelentkezik, nem beszélve a közétkeztetés önkormányzatunk által finanszírozott részéről. Ez csupán néhány példa, és mindehhez úgy kellett biztosítanunk a fedezetet, hogy önkormányzatunk az elmúlt négy évben mintegy 500  000  000 forinttal kevesebb adóbevételből gazdálkodik a 2019-es adóbevételekhez viszonyítva.

Ebből is látszik, hogy új utak építésében nemhogy nem akarunk gondolkodni, hanem egyszerűen nem tudunk. A pályázatok, mint oly sokak által csodafegyvernek titulált megoldások, sem adnak teljes körű megoldást, hisz adott esetben a szükséges önerőt is varázslat lenne előteremteni. Ennek ellenére két pályázatot is benyújtottunk, az egyik a Tarcsai utca viszonyait, a másik pedig a Páskom-völgy lakópark gondjait enyhítette volna. Sajnos ezek a pályázatok rajtunk kívül álló okok miatt nem nyertek, azonban volt sikerélményünk is a tavalyi év folyamán. Egy jól sikerült pályázat eredményeképp be tudtuk fejezni a Zsigmondi utcát. Ezeket a pályázatokat rendszerint belterületi nagy forgalmú, úgynevezett gyűjtőutakra írják ki. Tehát az öt lakóparkunk esélytelenül indulna hasonló tárgyú felhívásokon, így azokat csakis összefogással, együtt tudjuk leburkolni. Ez így volt már a kétezres évek elején is, amikor a Szondy, Reményik és Honfoglalás utca lakói, valamint a kétezres évek közepén, amikor a Csatári lakópark két utcájának lakói fogtak össze. Ezek az utak jó minőségben, szegélykövekkel készültek, de már akkor is nagy anyagi terhet róttak az ott élőkre. Az áldozatuk viszont kifizetődő volt, mert cserébe élhetőbb, komfortosabb környezetet kaptak, és a beruházástól jelentősen nőtt az ingatlanjaik forgalmi értéke. Kérem, fogjunk össze, mert ezekben a gazdaságilag mindannyiunk számára rendkívül terhelt időszakban is sikerülhet együtt, de csakis együtt élhetőbbé, értékesebbé tenni városunkat, környezetünket. Bár a jelenlegi helyzetben önkormányzatunk anyagilag kevésbé tudja támogatni az ilyen jellegű kezdeményezéseket, ha a lakók úgy döntenek, hogy belevágnak önerőből, minden tőlünk telhető módon támogatni fogjuk őket. Segítünk az engedélyek kiadásával, beszerzésével kapcsolatban, a tervezési folyamatokban, vagy kisebb földmunkák elvégzésében a Pécel Kft. bevonásával, viszont kérem megértésüket arra vonatkozóan, hogy bennünket is kötnek a jogszabályok. A jóindulatom és a segítőkészségem a felelős gazdasági szempontok – a közpénz felhasználásának szabályai – és a törvényes keretek betartásáig terjed, melyek eléggé lelassítják és korlátozzák a hétköznapi életben felvett és tapasztalt tempót, előrehaladást.

Engedjék meg, hogy gondolataimat jó hírekkel zárjam. Befejeződni látszik a Rákóczi út tervezési folyamata.

A felújítás során két új zebrát kívánunk kialakítani, melyek terveztetése és engedélyezési folyamata zajlik. Az erre vonatkozó nyilvános közbeszerzés előkészítés alatt áll, folyamatosan zajlanak az egyeztetések. Az egyik a Damjanich utca és Rákóczi út kereszteződésénél, a másik pedig a Kossuth utca keresztezésénél fog helyet kapni.

Mindenkit cselekvésre biztatok, hisz tudom, hogy együtt sokat tehetünk városunkért.

Üdvözlettel, Horváth Tibor polgármester