Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

8.6 C° Pécel 2024. április 18. csütörtök
Nyar
2020 június 25.

Tanácsok a nyárra


A tanév befejezésével a gyerekek nyakába rengeteg szabadidő szakad, amit fontos, hogy hasznosan és biztonságban töltsenek el. Gondolják végig a lehetőségeket, és tervezzék meg gondosan a nyári programjaikat, hogy a szabadságuk valóban a pihenésnek, a regenerálódásnak, és ne a kárrendezésnek, vagy az orvosi rendelők, kórházak látogatásának az ideje legyen.

A nyári hónapokban sajnos fokozottan megnő az áldozattá válás lehetősége. Ügyeljenek környezetükre, biztonságukra, a testi épségükre, hogy ne váljanak a nyári hónapok áldozatává.

Mire figyeljenek oda kiemelten a nyári hónapokban?

Mindenekelőtt gyermekeikre. A tanév befejeztével az iskolai fegyelem, illetve a folyamatos felkészülés, valamint a rendszeres beszámoltatás miatt kialakult feszültség alól hirtelen felszabadult fiatalok gyorsan kiengednek, legtöbbször könnyelműen élik meg a nyári szünidő adta szabadságot. A fiatalok sok esetben feltűnő, jól látható helyen hordják az értékeiket, ékszereiket. Megmutatják egymásnak frissen beszerzett elektronikai eszközeiket. Teszik ezt tömegközlekedési eszközökön, zsúfolt plázákban, közösségi helyeken, nem gondolnak arra, hogy magatartásukkal milyen komoly veszélynek vannak kitéve.

Gyakran megtörténik a szabadidős programok szervezése, valamint a szállásfoglalás során, hogy felelőtlenül használják bankkártyájukat internetes foglalás, vagy vásárlás alkalmával könnyedén megadják kártyaszámukat, kódukat, nevüket, elérhetőségüket, vagyoni állapotukra utalnak internetes fórumokon, vagy elektronikus levelezés alkalmával. Ezáltal fokozottan megnő az áldozattá válás esélye.

Jó tanácsaink: 

Ne hívják fel magukra a figyelmet, strandokon, közösségi helyeken, zsúfolt bevásárlóközpontokban a feltűnő viselkedésükkel, értékes tárgyakkal, ékszerekkel. Sportolás közben, a strandon ne hagyják őrizetlenül értékeiket. Ha lehetőség van rá, akkor használjanak csomag-, illetve értékmegőrzőt, és annak kulcsát lehetőleg mindig tartsák magunknál!

Az autóval érkezők mindig ellenőrizzék, hogy az autót bezárták, és semmilyen nagyobb értéket nem hagytak látható helyen! A csomagokat, pénztárcát mindig zárható táskába tegyék, ha megoldható, felváltva vigyázzanak rá!

Szünidős programokra is csak a szükséges készpénzt vigyék magukkal, a bankkártyát és a PIN kódot ne tartsák egy helyen. Amennyiben bankkártyájukat elveszítették, vagy gyanú van arra, hogy annak adatai nyilvánosságra kerültek, azonnal tiltassák le!

Szórakozóhelyeken, fesztiválokon lehetőleg palackozott, előttük felbontott italokat fogyasszanak! Ne tegyék le poharukat, ne hagyják őrizetlenül, amíg meg nem itták annak tartalmát.

  • A nyári szezonban sok a fesztivál, szabadtéri rendezvény, ami nagyobb tömeget vonz. Javasoljuk, hogy táskáját lehetőség szerint tartsa maga előtt, értékeit ne tartsa a farzsebében, ne adjon lehetőséget a zsebtolvajoknak.  

  • Ne fogadjon el bontott italt idegenektől.

  • Autójában, az utastérben ne hagyjon értéket, még üres táskát sem. A csomagtartó sem nyújt 100 % biztonságot.

  • Még rövid időre se hagyjon gyermeket vagy háziállatot a parkoló járműben, mert a gépjármű belsejében nagyon rövid idő alatt kialakuló magas hőmérséklet akár halálhoz vezethet.

  • A parton vagy a medence szélén törölköző alá rejtett pénz, telefon, slusszkulcs nincs biztonságban. Előfordulhat, hogy ez az első hely, ahol a tolvaj értékek után kutat. Értékeinek védelme érdekében vegye igénybe a strand értékmegőrzőjét.

  • Fesztiválra, kulturális rendezvényre jegyet online csak megbízható forrásból vásároljon.

Amennyiben egyedül kell otthon hagyniuk gyermeküket, nagyon fontos, hogy tisztázzák vele a biztonságát érintő alapvető szabályokat:

Idegeneket ne engedjen be a lakásba!

Ha egy elektromos készülék elromlott, ne nyúljon hozzá, várja meg a szülőket, amíg hazaérnek!

Ha tűz ütne ki a lakásban, fontos, hogy ismerje a tűzoltók számát, amit azonnal hívni kell, és hagyja el a lakást! Ne próbálja meg egyedül eloltani a tüzet, mert könnyen füstmérgezést kaphat, vagy megsérülhet!

Az interneten való szörfölés jó kikapcsolódásnak tűnhet, de itt is fontos az óvatosság:

  • Idegeneknek soha ne árulja el, hogy egyedül van otthon!

  • Senkinek ne adja meg a lakcímét, személyes adatait!

  • Ha nyaralni megy a család, az időpontot a közösségi oldalakon soha ne írja ki, mert ez nyílt meghívó a betörők számára!

  • Ha chat-en idegenek hívják el találkozóra, mondjon minden esetben NEM-et!

Amennyiben bűncselekmény áldozatává válna, kérjük, azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107, illetve 112 telefonszámon!

Forrás police.hu