Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

11.6 C° Pécel 2024. április 25. csütörtök
Forgalmi Rend Valtozas
2021 május 25.

Tájékoztatás közterületi parkolásról


Tisztelt péceli lakosok, tisztelt gépjármű tulajdonosok és üzembentartók!

Mint azt önök is tapasztalhatják, egyre nagyobb gondot jelent a város szűk utcáin a közterületen parkoló autók sokasága. A parkoló autók esetenként már akadályozzák a biztonságos és folyamatos gépjármű és gyalogos közlekedést is. Jogszabály tartalmazza, hogy az egyes ingatlanok rendeltetésszerű használatához szükséges gépjármű parkolóhelyek száma hogyan számítható ki, és azt is, hogy ezt a parkolóigényt az ingatlanokon belül kell kielégíteni. Vonatkozik ez egyként a lakóingatlanokra, és a vállalkozások működése által generált forgalom miatti parkolóhelyekre is.

Pécel Város Önkormányzata első lépésként a közlekedési szempontból neuralgikus részeken a megállást és várakozást tiltó táblák kihelyezésével eseti módon kezdte meg a közterületi parkolás visszaszorítását, egyelőre még azokon a helyeken, ahol ez a parkolás zavaró. Ez a tiltás egyben a közterületfelügyeleti tevékenység erősítésével párosul, ami szabálytalan parkolás esetében szankciókat vonhat maga után.

Pécel Város Önkormányzata azonban tervezi egy, a város egészét érintő közlekedési és csapadékvíz kezelési koncepció megalkotását is, amely a közterületi parkolás kérdését is érinteni fogja. Az utcákon kialakítandó csapadékvíz elvezető rendszer árkai, a vállalkozások üzletszerű tevékenységéhez tartozó parkoltatás ellenőrzése, és a vállalkozások ingatlanára való beterelése közterületről, jelentős mértékben szűkíteni fogják a parkolásra alkalmas területeket. Ennek a jövőt illető kezelése érdekében a helyi építési szabályzat jelenleg folyó felülvizsgálata és módosítása is a telken belül létesítendő több parkolóhelyet fogja preferálni.

Összességében kérjük, ki-ki kezdje el megfontolni vagy kialakítani azt, hogy miképpen tudja megoldani saját és vendégei, valamint üzletfelei gépjárműveinek a saját ingatlanán való minél teljesebb elhelyezését a következő időszakban, hogy ne érje felkészületlenül környezetében a közterület alakulása vagy a közlekedési rend megváltozása.

Az Önkormányzat mindezektől függetlenül azt kéri, hogy mindenki álljon be a gépjárművével a saját ingatlanára, ezzel is segítve a lakótársak közlekedését.

Pécel Város Önkormányzata