Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

12.8 C° Pécel 2024. március 29. péntek
Vilagitas
2020 november 28.

Tájékoztatás a közvilágítás ki- és bekapcsolásáról


A közvilágítást miért kapcsolják ki sötétben, miért nem várják meg, míg kivilágosodik? kaptuk a kérdést.

A közvilágítás ki- és bekapcsolása egy tapasztalati úton meghatározott, a napkeltéhez és a napnyugtához igazodó, az NKM Áramhálózati Kft. elosztói Üzletszabályzatában rögzített közvilágítási naptár szerint történik, melyet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hagy jóvá.

A közvilágítási naptár az év összes napjára vonatkozóan tartalmazza a bekapcsolási és a kikapcsolási időpontokat az adott évszaknak megfelelően. Ezen időpontok már hosszú évek óta változatlanok, semmilyen összefüggésben nincsenek a hagyományos lámpatestek LED-es lámpatestekre történő cseréjével.

A naptár szerint 10 napos ciklusokban egész évre meghatározott ki- és bekapcsolási idő szerint történik a kapcsolás, melynek vezérlését számítógépek végzik, azaz a rendszer teljesen automatizált.

A rendszer az időjárási körülményeket nem tudja figyelembe venni, így előfordulhat, hogy borús, esős idő esetén a lámpák kikapcsolásakor, vagy bekapcsolásakor még sötét van, mely valóban zavaró lehet. A naptárban jelzett időpontokhoz képest 1-2 perc eltérést is előfordulhat, miután a közvilágításhoz hasonlóan, az országosan vezényelt éjszakai áram is rádiófrekvenciával vezérelt. Ha mindkettő bekapcsolásának időpontja egy időbe esik, a közvilágítás pár perccel később kapcsol. Budapestre egy másik közvilágítási naptár vonatkozik, hiszen ott nagyobb a forgalom is, ezért fordul elő, hogy a bekapcsolási idő eltérő.

A csatolt közvilágítási naptár szerint, ami Pécelre is vonatkozik, december 1-től reggel 7 óráig maradnak bekapcsolva a lámpák.

Pécel Város Önkormányzata

Kozvilnaptar