Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

29.9 C° Pécel 2024. június 18. kedd
Nav
2024 április 05.

Szja-kedvezmények utólagos érvényesítése a bevallásban


Akiknek valamilyen szja adóalap kedvezmény járt 2023-ban és nem kérték annak évközbeni, havi érvényesítését, azok a bevallással egyösszegben juthatnak hozzá a pénzükhöz. A 25 év alatti fiatalok akkor érvényesíthetik utólag a kedvezményt, ha év közben az érvényesítés mellőzését kérték a munkáltatótól, kifizetőtől.

A személyijövedelemadó-kedvezmények mindegyike (25 év alatti fiatalok kedvezménye, 30 év alatti anyák kedvezménye, négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye, személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye, családi kedvezmény) utólag, az szja-bevallásban is érvényesíthető.

A webes kitöltő program 2024-re megújult. Az újdonságok kevesebb adminisztrációt, és a bevallás kitöltőjére szabott felületet kínálnak. A navigáció logikusabb és egyszerűbb, áttekinthetőbb, például a felület baloldali panelje, úgymond tartalomjegyzékként sorolja fel az egyes témaköröket. Az újdonságok közül érdemes kiemelni, hogy a kedvezmények adózóspecifikusan jelennek meg, például a 25 év alattiak kedvezménye csak a 25 évnél fiatalabb adózók számára látható.

25 év alatti fiatalok mellett 2023. január 1-jétől a 30 év alatti anyák is jogosultak adóalap-kedvezményre. Nekik nem kell személyi jövedelemadót fizetniük az összevont adóalapba tartozó, törvényben meghatározott egyes jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami 2023-ban maximum 499 952 forint volt, azaz a havonta fizetendő adójukat legfeljebb 74993 forinttal csökkenthetik.

négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét az összevont adóalapba tartozó egyes jövedelmekre érvényesítheti az arra jogosult anya, minden más kedvezményt megelőző sorrendben. A jogosult a kedvezményt értékhatár nélkül veheti igénybe a jogosultsági hónapokban megszerzett, a kedvezmény alapját képező jövedelmére.

személyi kedvezmény mértéke tavaly havi 77 300 forint volt. Ha a jogosultság a teljes adóévben fennállt, akkor a teljes évre 927 600 forinttal csökkenthető az összevont adóalap. Adóban kifejezve ez 139 140 forint adómegtakarítást jelenthet. A kedvezményt az veheti igénybe, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, vagy aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

családi kedvezmény az összevont adóalapot csökkentő olyan adóalap-kedvezmény, amelyet a jogosult – jogosultsági hónaponként – az eltartottak számától függően kedvezményezett eltartottak után érvényesíthet. családi kedvezménnyel az egy gyermeket nevelőknél 10 000, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20 000, a három vagy több gyermeket nevelőknél pedig gyermekenként 33 000 forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába – amit most egy összegben visszaigényelhetnek, ha év közben nem érvényesítették a kedvezményt. Az első házasok kedvezménye változatlanul, a házasságkötés hónapját követő 24 hónapon keresztül havi 5 000 forint adómegtakarítást jelent a házaspároknak.

2023. január 1-től a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott gyermek/személy után jogosultsági hónaponként a kedvezmény havi összege 66 670 forinttal emelt összegben vehető igénybe.

A további részletekről a NAV honlapján a 73-as információs füzetben tájékozódhatnak az érdeklődők, illetve bővebb információ kérhető a NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon.

Fontos, hogy ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz meg kell adni bankszámlaszámot vagy postacímet, attól függően, hogy az adózó miként szeretné megkapni az összeget.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Pest Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága