Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

6 C° Pécel 2024. április 23. kedd
Uzonyi Barnabas
2020 augusztus 24.

Péceli Baptista Gyülekezet


Nagy megtiszteltetés, hogy a Péceli Hírekben bemutathatom a gyülekezetünket, de egyben nagy kihívás is röviden megfogalmazni mindazt, ami a fejemben kavarog, amikor a gyülekezetre gondolok.

Punkosdistak

Közösségünk egy hely a nem tökéletes emberek számára, akiket egy tökéletes személy fog össze! Színesek vagyunk: korban, nemben, foglalkozásban, ízlésben, hobbiban és még sorolhatnánk. Olyan egyedi alkotások, akikben egy dolog mindenképpen közös: meg akarjuk ismerni Alkotónkat! Hisszük, hogy Isten a mi Teremtőnk, akinek terve van az életünkkel. Hogy nem a véletlen műve, hogy létezünk, hanem Isten műalkotásai vagyunk. Szabad akaratot kaptunk Tőle, ennél fogva eldönthetjük, akarunk-e vele élni, vele kapcsolatba kerülni. Mi úgy döntöttünk, teszünk egy lépést Isten felé, hogy bemutatkozhasson nekünk, és ez a kapcsolat létrejöhessen. Ő már 2000 éve kinyitotta az ajtót felénk, amikor Jézus Krisztus halálán keresztül létrehozta a közvetlen kapcsolatot Közte és az emberek között.

A baptista gyülekezet Pécelen 1892-ben indult útjára, amikor Katona Istvánné átadta életét Istennek. Eleinte nagy ellenállásba ütközött férje részéről, később azonban házuk egyik szobáját férje hosszas meggyőzésével istentiszteleti hellyé alakította. Hűséges szolgálatát Isten megjutalmazta családjában is. Mindhárom gyermeke fiatalon megtért, és megélte, hogy férje 70 éves korában újjászületett. Hálásak vagyunk a kezdetekért, az indulásért, de azért is hálásak vagyunk, hogy hitünk szerint nem csak múltunk van, hanem jelenünk, sőt jövőnk is Isten kegyelméből.

Álmunk egy olyan összetartó gyülekezet, amelyben az emberek igazi közösségben élnek egymással. Ez a közösség csak még inkább felértékelődik korunkban, ahol a technológiai fejlődés kapcsán egyre kisebbnek tűnik a világ, mégis egyre messzebb kerülünk egymástól. A vírus pedig csak még inkább rámutatott arra, hogy még egy járványnál is fenyegetőbb az emberek elszigetelődése, elmagányosodása. Éppen ezért fontosnak látjuk, hogy az első gyülekezethez hasonlóan ne csak vasárnaponként találkozzunk egymással, hanem megéljük a közösséget a hét többi napján is.

Keresztény gyülekezetünk a Baptista Egyházhoz tartozik. A többi történelmi egyházhoz képest fő megkülönböztető jegyünk, hogy nem gyermekkeresztséget gyakorlunk, hanem hisszük, hogy Jézus Krisztus követése minden ember saját, tudatos döntése kell, hogy legyen. Ezt pedig víz alá merítéssel (bemerítéssel, görögül: baptizma) nyilvánítjuk ki Isten és emberek előtt.

2015 óta lehetek lelkipásztora a gyülekezetnek, amit igazán nagy kiváltságnak tartok. Feleségemmel és gyermekeinkkel (akik novemberben reményeink szerint már hárman lesznek:) nagyon szeretünk Pécelen élni. Hisszük, hogy Isten helyezett minket ide, és teljes erőnkkel azon vagyunk, hogy elvégezhessük azt, amit ránk bízott.

Ha Te is szeretnél lépni Isten felé, vagy csak elkezdett érdekelni a kérdés, hogy miért vagy ezen a Földön, nagy szeretettel várunk alkalmainkra. Jelenleg épp egy nagy felújítás kellős közepén van az épületünk, de hála az Adventista Teológiai Főiskolának, az ő udvarukon kéthetente meseszép környezetben találkozhatunk. Erről bővebb információt a gyülekezetünk facebook vagy instagram oldalán olvashatsz.

Uzonyi Barnabás lelkipásztor Péceli Baptista Gyülekezet