Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

28.2 C° Pécel 2024. július 20. szombat
Nav
2024 január 10.

Kiszűrték a hamis számlákat


Nem létező számlákkal, valamint létező számlák alapján, de nagyobb összegekkel próbálta minimalizálni áfakötelezettségét egy fővárosi cég. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóellenőrzést és vagyonbiztosítást is elrendelt az ügyben, többmillió forintnyi befizetetlen adót szerezve vissza a költségvetésnek.

A kft. ismert, nagy forgalmat bonyolító cégek nevében „kibocsátott” számlák alapján próbálta minimalizálni adófizetési kötelezettségét, miközben ezek a számlák a valóságban vagy nem léteztek, vagy nem a levonásba helyezett adóösszeget tartalmazták.

A NAV a cég áfabevallásainak kockázatelemzése kapcsán állapította meg, hogy az adózó előzetesen felszámított adóját számos partnertől befogadott, száznál több beszerzési számla alapján számolta el. Az Online Számla rendszer adatai azonban egyértelművé tették, hogy ezek a cégek a bizonylatok egy részét sem a vizsgált időszakban, sem azon kívül nem bocsátották ki. Más, az áfabevallásban szerepeltetett számlákat ugyan kibocsátottak az adózónak, azonban a cég magasabb levonható adóösszeget számolt el a rendszerben rögzített, áthárított áfa összegénél, így próbálta minimalizálni adófizetési kötelezettségét.

A NAV adóellenőrzést rendelt el, és mivel feltételezhető volt az is, hogy a várható kötelezettség teljesítése veszélyben van, több mint kilencmillió forintnyi összeget zároltak a cég számláin, és az adózó gazdasági partnerénél követelésfoglalást hajtottak végre.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal