Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

11.5 C° Pécel 2024. április 27. szombat
Gepjarmuado
2023 június 22.

Hasznos tanácsok gépjárműadó-ügyintézéshez


A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatok 2021. óta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hatáskörébe tartoznak. A tapasztalatok szerint sokan tévesen a NAV-nál szeretnék jelezni a gépjárművel kapcsolatos tulajdoni változásokat, illetve nem a megfelelő csatornákon próbálják adóügyeiket intézni. A NAV többféle kényelmes megoldást kínál a gépjárműadó-ügyek intézésére is, érdemes élni az elektronikus felületek által nyújtott előnyökkel.

A tapasztalatok szerint sokan a kormányablak, illetve okmányiroda helyett tévesen a NAV-hoz szeretnék bejelenteni, illetve a megfelelő szervnél tett bejelentés mellett az adóhivatalnak is jeleznék a gépjármű tulajdonjogában történt változást, valamint a gépjármű forgalomból történő kivonását vagy forgalomba helyezését. Erre azonban nincs szükség, mivel az adóhivatal automatikusan megkapja a járműnyilvántartás adatait, illetve az évközi, adókötelezettséget érintő változások listáját. A tulajdonjog-változást nemcsak a vevőnek, hanem az eladónak is be kell jelentenie a kormányablaknál.

Aki rendelkezik KÜNY-tárhellyel (azaz van ügyfélkapus regisztrációja), annak a NAV az értesítéseket elsődlegesen ezen a csatornán, elektronikusan juttatja el. A https://tarhely.gov.hu linkről elérhető hivatalos elektronikus tárhelyre kapott küldeményekről a megadott e-mail címre értesítés érkezik. A korábban letöltött, gépjárműadó-kivetésről szóló határozat, értesítés online lekérdezhető a NAV Ügyfélportálon, akkor is, ha a dokumentumot nem helyezték tartós tárba és az már a KÜNY-tárhelyen sem érhető el.

Elektronikus értesítéskor a hivatal nem küld csekket, az adó legegyszerűbben online bankkártyás fizetéssel vagy átutalással rendezhető. Csekk postázása kérhető sms-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon – az sms-ben a „CSEKK” szó után szóközt kell tenni, majd az adóazonosító jelet kell beírni –, valamint a 1819-es telefonszám hívásával (3-as menüpont). A benyújtott igényre a NAV a csekket elsősorban a levelezési címre, ha az nincs bejelentve, akkor a tartózkodási helyre, és ha az sincs bejelentve, akkor a lakóhelycímre postázza. Az igényelt csekken nem szerepel a fizetendő adó összege, azt a határozat, illetve értesítés tartalmazza vagy az adószámla online lekérdezésével ellenőrizhető. Az adószámla-egyenleg KAÜ-azonosítással (például ügyfélkapus hozzáféréssel) lekérdezhető a NAV Ügyfélportálon és a NAV-Mobil applikációval. Mindkét felületről lehetőség van az adó online bankkártyás fizetéssel való rendezésére is.

Akinek van ügyfélkapus hozzáférése, de azt nem tudja vagy nem szeretné használni, hanem a jövőben inkább postai úton szeretné kapni többek között a gépjárműadó-határozatot, az kérheti az elektronikus kapcsolattartás kizárását online, a kormányablakokban, illetve a NAV egyes ügyfélszolgálatain.

A gépjárműadóval kapcsolatos mentesség, kedvezmény vagy szüneteltetés bejelentéséhez a GJADO-adatlapot kell kitölteni. Erre webes felületen, az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban is lehetőség van. A beazonosíthatóság hiánya és az adótitok védelme miatt e-mailen nincs lehetőség ügyintézésre, helyette az e-Papír szolgáltatással lehet azonosított módon, kényelmesen elektronikus beadványt küldeni.

Ha a gépjármű tulajdonosa elhunyt, a kiszabott adót nem kell helyette befizetni. A hagyatéki eljárás lezárása után a NAV, az elhunyt adójának megállapítására – kérelemre vagy hivatalból - induló eljárás során, értesíti az örököst a fizetendő gépjárműadó összegéről.

A részletes szabályok megtalálhatók a NAV honlapjáról letölthető 95. számú információs füzetben.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Pest Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága