Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

8.2 C° Pécel 2024. április 24. szerda
Taxi
2021 március 19.

Csak baleset ne legyen!


A péceli taxis 50 éve ül a volán mögött, ez alatt több mint 4 millió kilométert vezetett balesetmentesen. Ismeri a főváros minden zegét-zugát, nincs szüksége navigációs eszközök segítségére.

Tokár Péter László ma is ugyanabban a házban él, ahol megszületett, csupán ifjú korának pár évét töltötte Péceltől távol. Édesapját az 1956-os eseményekben való részvételéért börtönbüntetésre ítélték, ez rányomta bélyegét az egész család életére. Abban az időben egy rendszer ellenesnek nyilvánított apa gyermekeit nem vették fel középiskolába. Péter szerencsés volt, a Pécelen szolgáló Halász Endre atya közbenjárásának köszönhetően bekerült a Kecskeméti Piarista Gimnáziumba, ahol leérettségizett, majd szakmát is tanult.

Lelkiismeretes, pontos munkáját többször értékelték. A „Kiváló Dolgozó” kitüntetés mellett megkapta a „250 000 kilométer balesetmentesen” és a „500 000 kilométer balesetmentesen” plaketteket is. Ez még a 80-as években történt, azóta sajnos megszűnt ez a fajta elismerés. A félévszázad alatt sosem okozott balesetet, de azért voltak nehéz pillanatok. Négyszer törték össze az autóját, de szerencsére személyi sérülés sosem történt.

Egy taxisnak nem csak a fizikai kihívásokkal kell megbírkóznia, de fontos, hogy megtalálja a megfelelő hangot a különféle habitusú emberekkel, akikkel nap mint nap találkozik. Péter büszkén meséli, hogy utasai között sok híres ember volt, jó néhányat közülük több ízben is fuvarozott. Ma is jól emlékszik Gobbi Hilda, Major Tamás, Kabos László vagy Antal Imre címére, még a házszámukra is. Kedves emlékei vannak róluk, mert a művészek közvetlenek, barátságosak voltak vele, magánéletüknek azt a részét mutatták meg, amiről nem írtak az újságok.

Szeretett hivatásáról így vall:

„Imádom a munkámat, bár 10 éve nyugdíjba mentem, de még mindig dolgozom. Igaz, csak éjszakai műszakot vállalok, már nem bírom a nappali forgalmat. A járművezetők türelmetlenek, figyelmetlenek, sok a szabálytalanság, aztán meg vitatkoznak, hogy ki volt a hibás. Én mindig azt mondom, hogy mindegy, kinek van igaza, csak baleset ne legyen. Hálás vagyok feleségemnek, aki a hosszú évek alatt biztosította és ma is biztosítja a nyugodt családi hátteret, ami nélkül nem tudnám jól és higgadtan végezni a munkámat. Három gyermekem és három unokám van, ők jelentik számomra a kikapcsolódást, a boldogságot.”

L.Á.