Akadálymentes Címlap   FŐOLDAL   
Legfrissebb hírek, programok
Elszállított gépjárművek
KEHOP Pályázati közlemények

Fogyasztóvédelmi panasziroda és tanácsadó szolgálat Pest megyében

Hibás terméket vásárolt? Nem felel meg a szolgáltatás? Amennyiben magánszemélyként, mikro-, kis- és középvállalkozásként, civil szervezetként, társasházként nem tudja rendezni fogyasztói jogvitáját egy vállalkozással, vegye igénybe a Pest Megyei Békéltető Testület segítségét. Az eljárás egyszerű, gyors és ingyenes.

Ide kattintva léphet a panaszorida és tanácsadó szolgálat oldalára

Szűcs Lajos országgyűlési képviselő
Ki olvas minket?
We have 160 guests online

A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló ÁROP-3.A.1/A-2008-0052 Pécel Város Polgármesteri Hivatala szervezetfejlesztése projekt keretében történik.

Honlaptérkép

Kapcsolat a webmesterhez

Ingóság értékesítés utáni adózás

There are no translations available.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatója
Kell-e adózni ingóság értékesítéséből származó jövedelem után, s ha igen, milyen szabályok szerint? A továbbiakban erről olvashatnak hasznos tudnivalókat.

 

Az utóbbi időben sok magánszemély kereste meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságát azzal a kérdéssel: kell-e adózniuk ingóságaik értékesítéséből származó jövedelmük után, s ha igen, milyen szabályok szerint? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre adunk válaszokat.
Mi tekinthető ingó dolognak, és ki értékesíthet ingóságot?
Ingónak számít minden olyan dolog, ami nem minősül ingatlannak. Ez alól a szabály alól a fizetőeszköz, az értékpapír és a lábon álló (betakarítatlan) termés, termény képez kivételt. Ingóság tehát például a könyv, a bútor, a ruhanemű, a különböző használati tárgyak, műszaki cikk, gépjármű, házi termények (gyümölcs, zöldség, virág) [Szja tv. 3. § 30. pont] Gyakorlatilag bárki eladásra kínálhatja megunt, vagy már feleslegessé vált ingó dolgait.
Hogyan kell az adó alapját megállapítani, azaz mi tekinthető jövedelemnek?
Rövid képlettel: Jövedelem = bevétel (pl. eladási ár) – költség (megszerzésre fordított összeg számlával, nyugtával stb. igazolt összege, eladással kapcsolatos igazolt költségek, értéknövelő beruházás). Amennyiben a megszerzésre fordított összeg nem állapítható meg, akkor a bevétel 25%-a számít jövedelemnek.
Használt vagyontárgyak értékesítésekor előfordulhat, hogy a bevétel nem éri el a megszerzésre igazolhatóan fordított összeget (vagyis azt az árat, amin a tárgyat eredetileg megvásárolták), így jövedelem nem keletkezik.
Hogyan alakul az adókötelezettség?
- Amennyiben az ingóságok értékesítéséből szerzett bevétel egy adóéven belül nem haladja meg a 600.000-Ft-ot, akkor a magánszemélynek erre vonatkozóan sem bevallási, sem adófizetési kötelezettsége nincs.
- 600.000-Ft-ot meghaladó bevétel esetén azonban már be kell vallani a tevékenységből származó jövedelmet és meg kell állapítani annak 16%-os adókulccsal számított adóját. A számított adókötelezettségből csak a 32.000-Ft-ot meghaladó részt kell megfizetni, mert a jogszabály 200.000-Ft-os jövedelemig adómentességet biztosít. [Szja tv. 58. § (7) és (9) bekezdés]

(Példa) A magánszemély 2012-ben nem gazdasági tevékenység keretében ingót értékesített, amiből 700.000 Ft bevétele lett. Az értékesítéssel összefüggésben 50.000 Ft igazolt költsége keletkezett. A jövedelmet az összes bevétel után kell megállapítani, mivel az meghaladta a 600.000 Ft-os adómentes bevételi értékhatárt.

Bevétel 700.000 Ft
Költség 50.000 Ft
Jövedelem (bevétel-költség) 650.000 Ft (1253-as bevallásban feltüntetendő)
Adó (16 százalék) 104.000 Ft
Fizetendő adó (jövedelem adója – 32.000 forint) 72.000 Ft
Egészségügyi hozzájárulás 0 Ft
Adózott jövedelem 578.000 Ft

Külön adózó jövedelem vagy önálló tevékenységből származó jövedelem?
Az adókötelezettség szempontjából lényeges körülmény, hogy a magánszemély értékesítési tevékenysége az Szja. törvény értelmében gazdasági tevékenységnek tekinthető-e vagy sem.
Abban az esetben, ha az ingó értékesítése gazdasági tevékenységnek minősül, akkor a jövedelmet ugyan az ingó értékesítésre vonatkozó szabályok alapján kell megállapítani, de önálló tevékenységből származó jövedelemként válik adókötelessé.
Amennyiben a magánszemély ingó értékesítése nem minősül gazdasági tevékenységnek, akkor az abból származó jövedelmét külön adózó jövedelemként kell figyelembe venni.
(Példa) Egy gyesen levő anyuka adószámot vált ki, hogy rendszeresen eladja gyermeke kinőtt ruháit, régebbi játékait, valamint egyéb baba holmiját. Ez a tevékenység ugyan gazdasági tevékenységnek minősül, de nem keletkezik adóköteles jövedelme, ha az adóévben az ebből származó összes bevétele nem haladja meg a 600.000 forintot.)
Fontos kiemelni, hogy ha a magánszemély rendszeresen saját maga által készített termékeket (pl. süteményt, tésztát, lekvárt, ékszereket, ajándéktárgyakat, stb.) értékesít, akkor ez a tevékenysége az szja szempontjából – az áfában választott adózási módtól függetlenül – minden esetben önálló tevékenységnek minősül, és az adókötelezettséget is az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint kell teljesíteni. Az önálló tevékenységhez adószám kiváltása szükséges, és a tevékenység megkezdését is be kell jelenteni az adóhatóságnak (a 12T101 jelű nyomtatványon).
(Az önálló tevékenységről és az abból származó jövedelem adózásáról a 2. számú információs füzet tartalmaz részletes információkat, mely a www.nav.gov.hu oldal „Információs füzetek” menüjében érhető el.)

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága