Akadálymentes Címlap   FŐOLDAL   
Elszállított gépjárművek
KEHOP Pályázati közlemények
Legfrissebb hírek, programok
Első kézből...

... ahogyan Szöllősi Ferenc polgármester gondolja, látja, érzi...

Interjúk, beszédek, írások

Pécel Városa a Facebookon

Fogyasztóvédelmi panasziroda és tanácsadó szolgálat Pest megyében

Hibás terméket vásárolt? Nem felel meg a szolgáltatás? Amennyiben magánszemélyként, mikro-, kis- és középvállalkozásként, civil szervezetként, társasházként nem tudja rendezni fogyasztói jogvitáját egy vállalkozással, vegye igénybe a Pest Megyei Békéltető Testület segítségét. Az eljárás egyszerű, gyors és ingyenes.

Ide kattintva léphet a panaszorida és tanácsadó szolgálat oldalára

Szűcs Lajos országgyűlési képviselő
Ki olvas minket?
Oldalainkat 122 vendég böngészi

A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló ÁROP-3.A.1/A-2008-0052 Pécel Város Polgármesteri Hivatala szervezetfejlesztése projekt keretében történik.

Honlaptérkép

Kapcsolat a webmesterhez

A Péceli Települési Értéktár Bizottság felhívása

Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 2014. január 30-i ülésén megválasztotta a Péceli Települési Értéktár Bizottságot, melynek tagjai: Czuk Ferenc Podmaniczky-díjas festő-restaurátor, Heltai Miklós ny. pedagógus, Juhász József helytörténész, Ivánkovicsné Polmüller Brigitta ny. pedagógus, Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész.
A bizottság 2014. március 11-én az önkormányzat által elfogadott szervezeti és működési szabályzat alapján megalakult, elnökké választotta Czuk Ferencet, s munkáját az alábbi felhívás közrebocsátásával kezdi meg:
 
Tisztelt Péceli Honfitársaink!
 
A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény, továbbá az ennek végrehajtásáról intézkedő 114/2013. (IV.16.) Korm. rendelet lehetővé teszi a helyi közösségek számára a magyar nemzeti értékek és hungarikumok összegyűjtését, azonosítását, nyilvántartásba vételét, s mindezek alapján az eddigieknél hatékonyabb őrzésüket-védelmüket.

Tisztelettel megköszönve Pécel Város Önkormányzata megelőlegezett bizalmát, szeretnénk e munkába bevonni városunk intézményeinek dolgozóit és vezetőit, az egyházközségek híveit és lelkipásztorait, a civil szervezetek tagjait és vezetőit, s városunk minden érdeklődő polgárát.

Akik foglalkoztak már Pécel múltjával, s ismerik a város életét, természeti és civilizációs körülményeit, tudják, hogy lakóhelyünk rendkívül gazdag történelmi, humán és természeti értékekben, melyek számos esetben nem csak helyi, hanem regionális, sőt országos jelentőségűek. Azt is tudhatjuk azonban, hogy az utóbbi évtizedek felgyorsult változásai ezeket az értékeket folyamatosan háttérbe szorítják, veszélyeztetik, sőt rongálják, rombolják. Úgy gondoljuk, hogy sok tekintetben az utolsó pillanatban vagyunk a számba vételhez, ami pedig a védelem-őrzés nélkülözhetetlen feltétele.

Természetesen, mi magunk is sok mindenről tudunk, de csak az Önök segítségével leszünk képesek a számbavétel munkáját teljes körűen és tárgyilagosan elvégezni.
 
Kérjük, hogy 2014. június 1-ig, majd ezt követően folyamatosan szíveskedjenek eljuttatni a települési értéktárba való fölvételre javasolt, Önök által ismert értékeket az alábbi területekről:

·         kulturális örökségünk szellemi és tárgyi javai (irodalom, tudomány, népművészet, népi kézművesség, néprajz, filmművészet, iparművészet, képzőművészet, táncművészet és zeneművészet, zenekarok, énekkarok; védett ingatlanok, kiemelkedő értékű műemlékek és régészeti lelőhelyek, nemzeti és történelmi emlékhelyek, világörökségi helyszínek), valamint az ezekkel foglalkozó egyesületek, szervezetek, alapítványok, alkotóműhelyek;
·         természeti környezetünk javai (fizikai és biológiai képződmények vagy képződménycsoportok, geológiai és geomorfológiai képződmények, természeti tájak, természeti területek, életközösségek és ökológiai rendszerek; valamint az embert körülvevő környezet fenntartásához kapcsolódó szellemi termékek);
·         az agrárium szellemi termékei és tárgyi javai, beleértve az erdészet, halászat, vadászat és állategészségügy területét, a mezőgazdasági termékeket és élelmiszereket, borászatot, állat- és növényfajtákat;
·         az egészség és életmód múlt- és jelenbeli értékei(a tudományos és népi megelőzés és gyógyászat, természetgyógyászat szellemi termékei és tárgyi javai, gyógynövények és lelőhelyeik);
·         épített környezet (a környezet tudatos építési munka eredményeként létrehozott, illetve elhatárolt épített része, amely elsődlegesen az egyéni és közösségi lét feltételeinek megteremtését szolgálja, az embert körülvevő környezet fenntartásához kapcsolódó szellemi termékek);
·         ipari és műszaki megoldások (az ipari termelés, a kézműipar, kézművesség szellemi termékei és tárgyi javai, különösen az egyes technológiák, technikák, berendezés-, gép- és műszergyártás, műszaki eszközökkel végzett személy- és áruszállítás);
·         sport (a fizikai erőnlét és a szellemi teljesítőképesség megtartását, fejlesztését szolgáló, a szabadidő eltöltéseként kötetlenül vagy szervezett formában, illetve versenyszerűen végzett testedzés vagy szellemi sportágban kifejtett tevékenység, sportolói életművek és csúcsteljesítmények);
·         turizmus és vendéglátás (a turizmus és a vendéglátás szellemi termékei és tárgyi javai, különösen a turisztikai attrakciók, szolgáltatások, a vendéglátó-ipari termékek, valamint vendéglátás körébe tartozó étel- és italkészítési eljárások).
 
Postai címünk: Pécel Város Önkormányzata, Péceli Települési Értéktár Bizottság, 2119 Pécel, Kossuth tér 1., elektronikus levélcím: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
 
Kérjük, hogy javaslataikat lehetőség szerint az erre rendszeresített adatlapon szíveskedjenek elküldeni. Az adatlap letölthető a www.pecel.hu honlapról, vagy személyesen beszerezhető a Péceli Polgármesteri Hivatal Szociális, Köznevelési és Közművelődési Irodáján.
 
Amennyiben a javaslattevőnek nem áll módjában az adatlap II/4. pontjának megszövegezése, illetve a III. pontban jelölt mellékletek elkészítése, bizottságunk az önkormányzat segítségével gondoskodik ezek pótlásáról, kérjük tehát, hogy ez ne legyen akadálya a javaslattételnek.
 
Közreműködésüket és javaslataikat várva, tisztelettel:
 
 
                                                                                  a Péceli Települési Értéktár Bizottság
 
 
Szerkeszthető formában elérhető nyilatkozatok, adatlapok:
 

Módosítás: (2014. április 02. szerda, 14:09)