Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

21.2 C° Pécel 2024. május 4. szombat
2023 november 24.

Tájékoztató szeizmikus méréséről


A 1509/2022(X.21.) kormányhatározat alapján a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága kidolgozott egy átfogó, több éves földtani kutatási programot melynek keretében a hazai geotermikus potenciált vizsgálja. A kutatási programban az archív földtani ismeretek újraértékelése mellett a földtani ismeretesség növelése az elsődleges cél. Ez utóbbi elsősorban geofizikai mérésekkel (szeizmikus és magnetotellurikus) érhetjük el, így következő években az ország több pontján is várhatók ilyen jellegű mérések.

Szeizmikus Meres

A program keretében már idén is több helyszínen (Miskolc mellett, Dombóvár környezete és Mohács-Bóly térsége) sikerült ilyen jellegű méréseket kivitelezni, de lévén, hogy a program kiemelt része Budapest geotermikus célú kutatása, a közeljövőben itt végzünk méréseket.

Budapestre a Hatóság  hat db szeizmikus szelvény lemerésére kapott földtani kutatási engedélyt. A méréseket 2023 novembere és 2024 májusa között tervezi kivitelezni. A mérések közvetlen célja, hogy  a Budai-hegységben felszínen jól ismert kőzetek Pest alatti elterjedésének megismerése, valamint, hogy a felszín alatt elhelyezkedő üledékek vastagságát megbecsülje, végső során pedig, hogy olyan ismerteket állítson elő, melyek az esetleges beruházások (pl. energetikai fejlesztések) kockázatát csökkenthetik. Fontos célja a méréseknek, hogy a jövőbeni geotermikus hasznosítás szabályozásához szükséges hidrogeológiai modellek elkészítéséhez és fejlesztéséhez is megfelelő ismereteket biztosítson.

A budapesti méréssorozat első két szelvénye jó részt a XVI. és XVII. kerületben került kijelölésre, de több kilométeres szakaszon érintik a X. és a XV. kerületet is. A tervezett nyomvonalak döntően a Rákos, illetve Szilas-patakok mentén, a meglévő földutak használatával kerülnek lemérésre. Pécel település közigazgatási területén mindössze 1400 m hosszúságban, a lakott területeket nem érintve folyatunk munkálatokat közvetlenül a Rákos-patak partján a meglévő földút használatával. A teljes mérési időszak mindössze 2 hetet vesz igénybe, a péceli szakasz hozzávetőleg 4 munkanapot igényel. Az adatok feldolgozása a jövő év első negyedévében várható és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága kezelésében működő Földtani és Geofizikai adattárban lesz bárki számára elérhető.

A geodéziai munkákat 2023.11.22-én kezdjük, míg a mérést 2023.11.27-én kezdjük meg és várhatóan 2023.12.08-án fejezzük be. A Pécelt érintő munkálatok várhatóan december első hetére esnek majd.

Tájékoztató