Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

7.4 C° Pécel 2024. március 29. péntek
Pali Bacsi Alap
2023 április 15.

Pali bácsi 90 éves lett


Karsai Pált 90. születésnapja alkalmából Horváth Tibor polgármester köszöntötte otthonában, lánya társaságában.

1681541537915
1681541537765

Pali bácsi április 12-én töltötte 90. életévét. Körösladányban született, innen költözött Kőbányára. Pécelre, 1967-ben, már Szentmártonkátáról érkezett feleségével és gyermekével, Erzsébettel. Azóta élnek abban a takaros házban, amelyet Pali bácsi saját két keze munkájával épített fel.

Inasként kezdett a MÁV északi járműjavítónál, ahol a ranglétrát végig járva, egész életében dolgozott. Géplakatosként gőzmozdonyok javításával foglalkozott, majd továbbtanult és nyugdíjba már munkaügyesként ment 1998-ban, 38 év után. Itt ismerte meg feleségét, Erzsébetet is, akivel 62 évig éltek szerelemben. Felesége sajnos 2019-ben egy betegség következtében hagyta itt Pali bácsit és gyermeküket. Munkáséveit megszakította a katonaság, ahová 1953-ban vonult be és csupán alig több mint egy héttel az ’56-os forradalom kirobbanása előtt, 1956. október 11-én szerelt le.

Pali bácsi életének meghatározó része a vallás. A református egyház tagjaként még a péceli református óvoda építéséből is kivette a részét. Ma már a látása nem az igazi és nehezen viseli a frontokat, ezért misékre már nem jár, de minden vasárnap megkapja az aznapi igét, melyet otthon, nagyon nagy szeretettel olvas. A Református Egyház a gondokává, később a főgondokává választotta, majd tiszteletbeli presbiteri címet adományozott számára.

Pali bácsi másik nagy szenvedélye a futball volt. Puskás Öcsitől és az aranycsapattól tanulhatott focizni, mikor a 20-as éveiben járt. Focizott a Dózsában, MB1-ben, majd a Törekvésben Albert Flóriánnal és Törőcsikkel még bajnokságot is nyertek 1985-ben. Többnyire középhátvéd poszton játszott, de gyakran volt a jobb vagy a bal szélen is. Pécelen is kivette a részét a focista létből. Játszott az öregfiúkban és még edző is volt. 65 éves koráig aktívan sportolt. Kilenc testvére közül mind a négy fiú a labdarúgást választotta, öccse Karsai László játszott a Videotonban és kilencszer volt a válogatott tagja, egy húga pedig a kézilabdában jeleskedett. 

Pali bácsi elmesélte, hogy a nagyszülei mind szép, hosszú életet éltek, így ő maga is célként tűzte ki, hogy a 100. születésnapját még megünnepelhesse.

Szívből kívánjuk, hogy Pali bácsi elérje a célját. Isten éltesse őt születésnapja alkalmából.


1681541537881