Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

6.6 C° Pécel 2024. április 24. szerda
2022 augusztus 12.

Nincs különbség városok és problémáik között


Kedves Péceliek!

Horvath 02

A legnagyobb probléma, mint az összes agglomerációs településnél, a Covid által generált költségvetési hiány, amely már megint több mint 200  000  000 forintos lyukat ütött városunk egyenlegén. Pécel éves költségvetésében a tervezett adóbevételek 98%-át teszi ki az iparűzési adó, valamint az építményadó és a magánszemély kommunális adója. 2022. június hónap végéig nagyjából 1100 db bevallás érkezett be és további 350 db bevallást mulasztottak el. Ezekből már most 240 millió forintot meghaladó csökkenés mutatható ki a korábbi évhez képest, melynek legnagyobb részét a Pécel Város Önkormányzata helyi iparűzési adóbevételeinek közel 50 %-át adó vállalat bevételkiesése következtében a 2022. évben 200 millió forinttal kevesebb adófizetési kötelezettsége teszi ki. Általánosságban elmondható, hogy a péceli vállalkozók többsége bevételcsökkenést szenvedett el, ennek következtében csökkent adófizetési kötelezettségük. Sajnos ez a jelentős mértékű adóbevétel kiesés nagy terhet ró az önkormányzatunkra, tekintettel arra, hogy a városunk kiadásai egyáltalán nem csökkentek az évek során, sőt a rezsi költségünk a háromszorosára nőtt.

Ezenkívül óriási problémát jelent a munkaerőmozgás. Ha valaki elmegy vagy kilép, hosszú tortúra a pótlása, hiszen egy álláshelyet is pályáztatni kell, és a jelentkezőknek szigorú jogszabályi kötelezettségeknek kell megfelelniük végzettségüket illetően is. Így hosszú idő, akár egy hivatali álláshely megüresedését követően új munkaerőt találni, akár a közműszolgáltató estében pótolni a munkaerőhiányt. A feladatok viszont addig a meglévő dolgozókat terhelik, saját eddigi munkájuk mellett. Rengeteg levelet és telefonos megkeresést, e-mailt kapunk azzal kapcsolatban, hogy a DTKH nem vitte el a hulladékot, vagy barna víz folyik a csapból. Munkatársaim készségesen válaszolnak és próbálnak segíteni, de sem DTKH-s sem DPMV-s ügyekben eljárni nem tudunk. Kérem, keressék problémáikkal az adott szolgáltatókat, akiknek törvényi kötelezettségük, hogy válaszoljanak. Újra locsolási tilalom van, amit az önkormányzat rendelt el, a DPMV Zrt. szakembereinek a kezdeményezésére. Megfelelő mennyiségű ivóvíz, víziközmű szolgáltatás biztosítása a DPMV Zrt. feladata és felelőssége ugyanúgy, ahogy a hulladék elszállítása pedig a DTKH Kft. kötelezettsége. Ezek a problémák ugyanúgy elérték az agglomeráció minden városát, igen azokat a bizonyos „Bezzeg Városokat” is. Mindannyian ugyanazokkal a problémákkal küszködünk.

Sokan jelezték felénk, hogy nem találják megfelelőnek a kommunikációt az önkormányzat részéről a város felé. Egyrészt köszönöm, hogy vették a fáradságot és jelezték felém a problémájukat. Másrészt felsorolnék néhány fórumot, ahol az önkormányzat és én is rendszeresen kommunikálunk a péceli lakosokkal. Az elsődleges kommunikációs csatornánk Pécel Város Önkormányzatának honlapja, a www.pecel.hu. Pécel Város Önkormányzatának van egy facebook oldala is, ahol szintén minden hasznos információt közzé teszünk, továbbá a Horváth Tibor polgármester Facebook oldalon is folyamatosan megjelenik minden. Javasoljuk, hogy rendszeresen kövessék figyelemmel a Lázár Ervin Városi Könyvtár és Szemere Pál Művelődési Ház honlapját és Facebook oldalát, ahol minden városi rendezvény és rengeteg hasznos információ megtalálható. Érdemes követni a Közösség Pécelért Egyesület közösségi profilját és az összes nagyobb péceli Facebook csoportot, mint például a Pécelen hallottam vagy a Péceliek. Kérjük, látogassák a fent felsorolt oldalakat. Továbbá a Polgármesteri Hivatal munkatársai telefonon is készséggel állnak a péceliek rendelkezésére, ahogy én is. Keressenek bátran személyesen, vagy telefonon a +36-20/411-7856-os mobil számomon. Minden hasznos információt megosztunk önökkel, de folyamatban vagy még csak tervezési, tárgyalási fázisban lévő ügyekkel nem látom értelmét terhelni a lakosságot. Amikor már valami biztos és tényszerű, amikor már kézzel fogható eredmény van, azonnal megosztom önökkel. Rengeteget tárgyalok különböző hivatalokkal, befektetőkkel, más polgármesterekkel, de ezeknek a dolgoknak el kell érni egy bizonyos szintet ahhoz, hogy a sajtó elé tárhassuk őket. Tisztában vagyok vele, hogy hozzá vannak szokva a bulvár féle hírekhez, a heti rendszerességű, nagyszabásúnak tűnő, de megalapozatlan bejelentésekhez, de én nem fogok hiú ábrándokat ébreszteni önökben. Pécel fejlődik, a saját üteméhez képest gyorsan, tele vagyunk tervekkel, és amikor egy újabb lépést haladtunk előre, azonnal tájékoztatjuk a pécelieket.

Segítsék a munkámat megértéssel és türelemmel és keressenek bizalommal.

Tisztelettel, Horváth Tibor polgármester