Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

24.1 C° Pécel 2024. május 4. szombat
Internetbun
2024 január 15.

Ne legyen internetes csalás áldozata!


NEM BABRA MEGY – a pénzére!

Ne hagyja magát becsapni!

Újfajta online csalások jelentek meg Magyarországon. A csalók azt állítják, hogy valaki a netbankon keresztül a sértett folyószámláján illegális tevékenységet folytat éppen a hívás pillanatában! Ez természetesen nem igaz.

Az áldozat első ijedtségét kihasználva a Teamviewer vagy az Anydesk alkalmazás asztali gépre, vagy mobiltelefonra telepítését kérik. Ezek távoli asztal (remote desktop) szolgáltatást nyújtó programok, amelyek az ismeretlenek számára hozzáférést biztosítanak a sértett számítógépéhez. Ezzel teljeskörűen hozzáférnek adataihoz, fájljaihoz, böngészési előzményeihez, a különböző oldalakon használt felhasználói neveihez és jelszavaihoz. Gyakorlatilag átveszik az irányítást a sértett számítógépe felett, majd arra kérik, lépjen be netbankjába, vagy adja meg belépési azonosítóit. Amennyiben az áldozat ennek eleget tesz, a szeme láttára tüntetik el a számláján lévő pénzösszeget.

Az átverés része, hogy a sértett telefonján a bank hivatalos elérhetősége jelenik meg, a hívás azonban egy átjátszó alkalmazás útján nem onnan érkezik, hanem a csalóktól!

A Gödöllői Rendőrkapitányság kéri, hogy

  • Távoli asztal szolgáltatást nyújtó program telepítésekor és használatakor legyen fokozottan körültekintő!

  • Idegenek kérésére soha ne telepítsen ilyen programot és soha ne adjon hozzáférést számítógépéhez, mobiltelefonjához!

  • Banki adatokat soha ne adjon meg sem telefonon, sem e-mail-ben!

Amennyiben a bűncselekmény már megtörtént, a helyszínen található nyomok megőrzése érdekében, ne nyúljon semmihez és értesítse a rendőrséget a 112-es telefonszámon!!!

Bontsa
Szoroanyagkiber2 003
Vigyázzon vásárláskor! Az internetes csalások már az online piactéren, apróhirdetési oldalakon is megjelentek!
Ne Legyen Internetes Csalas Aldozata