Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

23 C° Pécel 2024. május 6. hétfő
Horvath Tibor
2023 július 21.

Minden csepp víz számít


Tisztelt Lakosság!

Engedjék meg, hogy mint polgármester néhány gondolattal megosszam Önökkel a vízhiány és közműproblémák kérdését egy agglomerációs város népességnövekedésének kontextusában.

Az agglomerációs váro­sokra jellemző, hogy népességük dinamikusan növekszik, nincs ezzel másképp Pécel sem. Ez a folyamat számos előnnyel és lehetőséggel jár, hiszen az új lakosok gazdasági és társadalmi fejlődést hoznak magukkal. Azonban a népességnövekedés jelentős kihívásokat is felvet a közműszolgáltatások terén, különösen a vízellátás és a közmű-infrastruktúra területén.

Az új lakosok megjelenése a városban természetesen többletigényeket eredményez az ivóvíz iránt. Az ivóvízellátó rendszernek ki kell tudnia elégíteni az újabb és újabb háztartások, valamint a vállalkozások vízfogyasztási igényeit. Ez gyakran komoly nyomást helyez a meglévő vízforrásokra és a vízszolgáltató infrastruktúrára.

Az agglomerációs városok számára az infrastrukturális fejlesztések is nélkülözhetetlenek a vízhiány és a közműproblémák megoldásához. Az ivóvíz- és szennyvízcsatorna-hálózatok bővítése, a modern víztisztító és -elosztó berendezések telepítése, valamint a vízvezeték-hálózatok karbantartása és felújítása mind elengedhetetlen lépések a problémák enyhítése érdekében. Sajnos azonban a szolgáltatót is utolérte az ember* és költségvetési hiány, amely rányomja a bélyegét az ivóvízhálózatunk karbantartására. Mint ahogy azt tudják, tősgyökeres péceliként magam is osztozom az ivóvízhálózatunk elavultsága miatt kialakult problémákban. Fontos azonban leszögeznem, hogy bár polgármesterként a meghibásodások által okozott lakossági nyomás terhe az én vállamra nehezedik, mást nem tehetek, mint hogy minden támogatást biztosítok a DPMV Zrt. részére. Ehhez sajnos hozzátartozik az is, hogy indokolt esetben tehermentesíteni kell az ivóvízhálózatot.

Grafikon 01
Grafikon 02

A 2019. évben történt megválasztásom óta új tömbszerű, többlakásos építéseket nem tettünk lehetővé, ilyenhez nem járultam hozzá, de sajnos ennek ellenére a 2019. év előtt megszerzett építési engedélyek, illetve az építéshatóság által tudomásul vett bejelentési eljárások nyomán még vannak olyan építkezések folyamatban, amelyek többletvízfogyasztást és szennyvízkibocsátást is fognak eredményezni.

Grafikon 03

Az is fontos tény az ivóvízellátási gondok kapcsán, hogy a 2019 előtt engedélyezett lakóparkok jellemzően dombokra és völgyekbe épültek, így azok nemcsak többletvízmennyiséget, hanem nyomásproblémákat is okoznak.

Ezen túlmenően a lakosság és a városi közösség szerepe sem elhanyagolható.

A szemléletformálás, a tudatos és takarékos vízhasználat mindannyiunk felelőssége. Minden egyes csepp víz számít! Törekedjünk erre, és talán mire olvassák írásomat, addigra már a két új kutunk is csatasorba állt és elegendő ivóvízzel szolgálja a péceliek életét.

Üdvözlettel, Horváth Tibor polgármester