Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

7.6 C° Pécel 2024. március 29. péntek
Topolyos
2020 augusztus 11.

Kérjük támogassa faültetési programunkat!


Az ültessünk fát megszólító mondatokkal napjainkban ember tömegeket lehet megmozdítani, mert még a csapból is az folyik, hogy ezzel megmentjük a Földet. Igen, tény, hogy a faültetés egy a sok lehetséges megoldásból, amivel javítani tudunk az ökoszisztémánk állapotán. Azonban az ökoszisztémát véleményem szerint nem megmenteni, hanem ápolni és tiszteletben tartani kell.

A globális faültetések, amelyek a maximális jószándékkal szeretnének tenni a környezetünkért, olyan negatív változásokat is képesek elindítani, amelyek épp olyan kártékonyak és nehezen visszafordíthatóak, mint voltak a tömeges fakivágások az őserdőkben. A kutatók szerint a természetben magától kialakult füves pusztáknak, vizes élőhelyeknek hasonlóan nagy az ökológiai értéke, mint egy erdőnek. A pusztákon, mezőkön, réteken is óriási biodiverzitás van, ezt ne feledjük! Az ökoszisztéma nagyon érzékeny minden változásra, és mint minden emberi beavatkozással a természetben, úgy a faültetéssel is tudatosan, és hosszú távra tervezetten szabad csak foglalkozni. A „megfelelő fát a megfelelő helyre” ez az ökológusok vezérelve, ezt szeretném azzal kiegészíteni, hogy nem csak az igényeit, hanem leendő méreteit, korona magasságát és szélességét is vegyük figyelembe. A vezérelvet szem előtt tartva szeretnénk folytatni a fásításokat Pécel közterületein és intézményeiben.

Közösségi faültetés esemény sorozatunk idén második állomásához érkezett

A vírushelyzet miatt az elmúlt hónapokban úgy gondoljuk felértékelődött a természet és a sport szerepe! Szerencsére ez a két dolog még élvezetesebb tud lenni, hogy együtt van jelen! A mozgás elengedhetetlen része az egészséges életnek, a fákkal övezett környezet pedig elengedhetetlen része az elviselhető és élhető klímának, környezetünknek és a tiszta levegőnek!

Az egyre nagyobb látogatottságnak örvendő, Topolyos bejáratánál található felnőtt sport és játszótér, ahol minden lakos kedvére hódolhat a mozgás szeretetének, az egyik szempontot teljesíti!

Azonban a játszótér környezete még hagy kívánnivalót maga után. Ahhoz, hogy ez a környezet még hívogatóbb, barátságosabb legyen majd a nyári napsütötte napokon is, FÁKAT KELL ÜLTETNÜNK! Terveink szerint 7-9-11 fát (az adományok összegétől függően) szeretnénk ligetes elrendezésben kiültetni, és a következő 5 évben szeretnénk az utógondozást is megoldani lakossági és önkormányzati összefogással. Az már csak álom, de jó lenne egy köztéri ivókút is, valamint egy zárható talajcsap vízvétel céljából az első 3-5 évben szükséges öntözés megoldására.

MOST, még az ültetés előtt azonban közösségi összefogásra, adományra van szüksége a fáknak, hogy eljuthassanak végső helyükre. A fák beszerzését, szállítását, és a faültetéshez szükséges tápanyagot, a törzsvédelem kellékeit (drótháló és facölöpök) kell tudnunk megfinanszírozni ahhoz, hogy élhetőbb lakóhelyet, sportolási lehetőséget biztosítsunk magunknak. Ezért a sportkedvelő és környezetükért tenni akaró péceli lakosok anyagi támogatását, adományát kérjük! Aki szeretné támogatni, és úgy érzi, adományával hozzájárulna a felnőtt játszótér fásításához, az három módon tudja eljuttatni a felajánlott összeget:

  • átutalással a Péceli Természetvédők és Állatbarátok Közhasznú Egyesülete számlaszámára: 65100211-11044994, valamint

  • személyesen készpénzben a CoSer Számítástechnikai Szaküzlet és Szervizben (a Pennyvel szemben a buszmegállóban)

  • személyesen készpénzben a Pipacs Virágboltban (Pécel, Szondi–Fáy utca sarok) csengetni kell, egész nap van lehetőség az adomány átadására

Minden támogatást elfogadunk és köszönünk a 10 millió fa Pécel és a felnőtt játszóteret használó lakók nevében.

Posnyák Klára Klaudia és Alexa Dóra