Pécel város hivatalos honlapja. Az oldal tartalma feltöltés alatt.

28.2 C° Pécel 2024. július 20. szombat
Nav
2024 január 19.

Bevallás nélkül is kiderül a bevétel


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) különös figyelmet fordít a bevallást elmulasztó, az adófizetést elkerülni igyekező vállalkozásokra, mivel ezek jelentős kockázatot jelentenek az állam költségvetésére. A mulasztásokat az Online Számla rendszer adataiból akkor is képes kiszűrni a NAV, ha az adott vállalkozástól nem érkezik bevallás.

Így történt ez annál a budapesti, elsősorban gépjármű-kereskedelemmel foglakozó kft.-nél is, amelyről kiderült, hogy 117 375 000 forint adóalap és 31 691 250 forint adóösszegben szolgáltatott online számlaadatot 2023 első negyedévében, de ugyanerről áfabevallás nem érkezett a kft.-től. A vevőpartnerek a vizsgált időszaki áfabevallásaik adatai alapján a szóban forgó számlákat befogadták, adótartalmukat levonásba helyezték.

A kockázatelemzésben feltárt tények és körülmények alapján valószínűsíthető volt a kft. csalárd szándéka, ezért a NAV 2023 első negyedévére adóellenőrzést rendelt el.

Már az ellenőrzés elrendelése előtt valószínűsíthető volt, hogy a jelentős összegű, be nem fizetett adó megtérítésére kevés az esély, ezért úgynevezett vagyonbiztosítást készítettek elő a NAV munkatársai. Az adóellenőrzésről szóló értesítést a cég képviselője átvette és elindult az összehangolt, egyidejű, ideiglenes biztosítási intézkedés a cég telephelyein.

A cégnek az adatok szerint nem volt ingó- és ingatlanvagyona, de három telephelyet is működtetett. Mivel nem lehetett előre tudni, hogy melyik telephelyen tárolhat árukészletet, az eljárásba a NAV területileg illetékes vármegyei munkatársai is bekapcsolódtak.

A vállalkozás székhelyén és két vármegyei telephelyén az ellenőrök senkit nem találtak a cégtől, azonban a harmadik telephelyen a vármegyei intézkedés sikeres volt. A NAV munkatársai egy bérelt raktárrészben jelentős, műanyag nyílászárókból álló árukészletet találtak két, be nem jelentett foglalkoztatott jelenlétében. A lefoglalt áru értéke biztosíték az elmaradt adó és a szankciók jelentős részének megtérülésére.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Pest Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága