Akadálymentes Címlap   FŐOLDAL   
Legfrissebb hírek, programok
Elszállított gépjárművek
KEHOP Pályázati közlemények

Fogyasztóvédelmi panasziroda és tanácsadó szolgálat Pest megyében

Hibás terméket vásárolt? Nem felel meg a szolgáltatás? Amennyiben magánszemélyként, mikro-, kis- és középvállalkozásként, civil szervezetként, társasházként nem tudja rendezni fogyasztói jogvitáját egy vállalkozással, vegye igénybe a Pest Megyei Békéltető Testület segítségét. Az eljárás egyszerű, gyors és ingyenes.

Ide kattintva léphet a panaszorida és tanácsadó szolgálat oldalára

Szűcs Lajos országgyűlési képviselő
Ki olvas minket?
Oldalainkat 172 vendég böngészi

A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló ÁROP-3.A.1/A-2008-0052 Pécel Város Polgármesteri Hivatala szervezetfejlesztése projekt keretében történik.

Honlaptérkép

Kapcsolat a webmesterhez

Megsüvegelték a résztvevők a péceli tárcsafesztivállal egybekötött gyermeknapot

Hevesi Tamás és a Fantom zenekar rockkoncertje tette föl a koronát Pécelen a Tárcsafesztivál és gyermeknap együttes rendezvénysorozatára tegnap, május 31-én, amelynek a Kossuth tér és a Ráday-kastély kertje adott otthont. A sok ezer ember egész napos, üde szórakozásának látványa joggal tölthette el örömmel a szervezőket, az önkormányzatot, jelezve: jó úton járnak.

alt

Szűcs Lajos országgyűlési képviselő Szöllősi Ferenc polgármester társaságában végiglátogatta a csapatokat. Mindenütt mennyei illatok, finom falatok fogadták őket.

 

A tavaszbúcsúztató, nyárköszöntő ünnep voltaképpen már május 30-án megkezdődött, amikor jótékonysági céllal megmérkőzött egymással a Magyar DJ Válogatott és a péceli fiatalokból és felnőtt futballistákból álló vegyescsapat. A lemezlovasok a mérkőzésért kapott díjukat és az azután következő buli bevételét fölajánlották a Gesztenyés Óvoda újjáépítéséhez. – Elképesztő élmény, amikor a munkásságunkkal segíteni tudunk. Bejártunk már az egész országot. Ahová hívnak, megyünk. Szeretünk segíteni – mondta a Péceli Híreknek DJ Németi, a 2011 nyarán alakult Magyar DJ Válogatott oszlopos tagja.

 

 

alt

A péceli vegyes jótékonysági meccsen 7-4-re megverte a DJ Válogatottat

alt

Szűcs Lajos megnyitja a rendezvényt. Mellette Szöllősi Ferenc polgármester, mögötte a Szabadtűzi Lovagrend tagjai, azaz a zsűri.

alt

Szabó László főépítész családjával a Kalandozások korából származó ételt készített. Hozzá tízedik századi viseletet is öltött a család. Nemezsüvegét mindenki megsüvegelte!

Másnap reggeltől aztán jött a fő attrakció: benépesült a Kossuth tér és környéke. A grillversenyzők nekiálltak a készülődésnek, hogy Szabadtűzi Lovagrend tagjaiból összeállt zsűri érkezésének idejére minden rendben legyen.
A rendezvényt dr. Szűcs Lajos, a város frissen megválasztott országgyűlési képviselője nyitotta meg. Köszöntőjében felidézte a leleményes magyar néplélek alkotásának gyökerét. A tárcsa ma is a földművelésben használt eszköz, amelyet akár egy alkalmi tűzhely fölé helyezve ragyogóan lehet grillezéshez, hússütéshez használni. Elmondta, mint a sütéshez-főzéshez konyító férfiembernek, neki is volt tárcsája, amit már szilveszterkor is használtak mínusz húsz fokban. Akkor is sikerült jó hangulatot teremteni köré. Kiemelte, öröm megtapasztalni, hogy hagyomány Pécelen a Tárcsafesztivál és Gyermeknap rendezvénysorozata, amelyet az itt élők már magukénak éreznek, általa jobban megismerik egymást, közösségi életet élnek.
Szöllősi Ferenc beszédében polgármester megköszönte a szervezők hónapok óta tartó odaadó munkáját, s felhívta a figyelmet az ünnepnap folytatására. A városi egyházak és az önkormányzat közös szervezésében május 31. és június 7. között zajló, Felértékelés címet viselő rendezvény a gyermekek, a fiatalok lelki épüléséhez járul hozzá.
Aztán a pódiumon Planet Kids Színpad műsorával megindult a programok, a Ráday-kertben pedig a versenyételek mellett elkészültek a reggelihez szánt első finom falatok, rántották – természetesen ezek is tárcsán. Az egyik helyen Szűcs Lajos egy teflonnal bevont sütőtárcsát is felfedezett. Mint megtudtuk, öt-hatezer forintért elkészülhet rá a bevonat, és sokkal könnyebb a sütés, a tisztántartás.
Az ecseri csapatot Gál Zsolt polgármester vezette, ínyesmesterük Kele Jenő volt. Sült oldalast készítettek a specialitásukkal: hagymás, gombás, csirkemájas raguval és tócsnit is sütöttek hozzá. Aki kóstolta, tanúsíthatja, igazán finom.       
Az Összefogás – 2119 Egyesület főszakácsa Podmaniczki József volt. Szarvashús, szépen átpácolva, paradicsomos alapon, bazsalikommal fűszerezve – így készült a nem hétköznapi étel. Podmaniczki József a főzés tudományát a családból hozta. Különösen a szabadtűzi, kerti formáját szereti, ahol sokan összegyűlnek, egymás kedvére főznek és jól érzik magukat együtt.
Szabó László főépítész családjával üstönyt készített. Ez a tízedik századból való étel. A Kalandozások idején jellemző harcmodor volt, hogy a magyar haderőknek úgy kellett bekerülni az ellenség vonalai mögé, hogy az ne vegye észre. Így támadáskor településeket tehát nem lehetett érinteni. Az élelmezésről is ennek megfelelően kellett gondoskodni, elsősorban apróvadak elejtése útján. Szabóéknál az „apróvad” borjú volt, amelynek húsát tízedik századi recept szerint készítettek el. Meg is lett a jutalma, a zsűri ezüstéremmel honorálta az erőfeszítésüket. A család a küllemre is adott. A X. századbeli ételhez ugyancsak abból a korból való ruharekonstrukciókat öltöttek magukra. A családfő nemezsüveges üstöke mindenkiben maradandó vizuális élményt is hagyott.
A Péceli Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat úgynevezett Gyejótállal nevezett. Mészárosné Sárvári Éva részletekkel is szolgált: pácolt tarja, pácolt csirkemell vezetője, grillzöldségek, gomba, paradicsom, kaliforniai paprika, cukkini, ananász, alexander körte. Így állt össze a kínálat. Volt továbbá egy házi salátarecept, ami helyben közönségsikert aratott. Aki megkóstolta, azonnal elkérte a receptjét. A Gyejótál a zsűri értékelése szerint is nagyszerűen sikerült, első díjas étel lett belőle.
A péceli polgárőrök csirkét és sertéstarját tettek a tárcsára. Idősebb Kovácsik János lovas polgárőrt az élet tanította főzni. Mint mondta, vannak ételek, amelyek elkészítését az asszonyokra bízzuk, másokat magunk készítünk. Vidámabb hangulatú, szabadtéri összejöveteleken jön el elsősorban a férfiszakácsok ideje, mondja. A végelszámolásban a polgárőrök harmadikok lettek.

alt

Három ugrálóvár egész nap ingyen szórakoztatta a gyerekeket

alt

Gyönygfűző bakfisok


alt

Megbeszélnivaló most is akadt bőven

alt

Bár a dínónak félelmetes fogai voltak, mégis szelídnek bizonyult. Üzente: ajándék dínónak ne nézd a fogát. Hagyta magát körbenézegetni.

A Ráday-kert másik attrakciója az ugrálóvárak birodalma volt. A gyerekek szűnni nem akaró hévvel újból és újból nekilendültek a szórakoztató terepnek. A családok kihasználták az alkalmat, ezen a napon ingyenesen lehetett igénybe venni a közkedvelt, színes gyermekizzasztókat. A Péceli Szabad Csapat hozta a paripákat, gyermeknapon a lovaglás is díjmentes volt a rendezvényen. „Kivonultak” a Kossuth térre a dinoszauruszok is, fogaikat villogtatva csalogatták a kíváncsiskodókat. Műsort adott a Pécelen már hagyományos fellépőnek számító P. Kabi.net együttes, amelynek neve a kőbányai polgármesteri hivatal nevéből alakult ki. A zenekar tagjainak java ugyanis ott dolgozik. Sokan ámultak Go4it szervezte BMX bemutatón, amelyhez a péceli hivatal előtti parkoló kínálta a legmegfelelőbb területet.
A mozgás virtuózait egy mozgássérült, az egykor negyven évig a Ganz-Mávagban öntőként dolgozó, hetven éves Nagy Antal is élvezettel nézte elektromos kocsijából, amit alig egy hónapja vásárolt. – Azóta bejártam vele egész Pécelt, voltam vele fent az emlékműnél, meg a Csunyában is. Egy töltéssel harminc kilométert tudok haladni. – mondta lelkesen. – Ráadásul jó vétel volt. Százötven ezer helyett megvehettem százezerért, pedig vadonatúj. Eredeti tulajdonosa, mire használhatta volna, sajnos, eltávozott közülünk.

– Mióta mozgássérült?
– 2006 óta. Érszűkület miatt amputálták a bal lábamat. Verrasztó Zoltán, a magyar hát- és vegyesúszó olimpikon vágta le a kistarcsai Flór Ferenc Kórházban. Sajnos, én voltam a hibás, elhanyagoltam a kezelést. Most már ezzel kell élni, nincs mese.
– Mit jelent a mozgássérültnek egy ilyen fesztivál?
– Változatosságot. Sok látványt, jó zenéket. Jó, hogy van!             
– Gyerekek?
– Fiam New Yorkban dolgozik 15 éve. A lányom, a vejem, meg az unokám itthon van, hála Istennek. Nem szenvedek hiányt semmiben, megkapok tőlük mindet. A legfontosabbat, a szeretetet is!
Hevesi Tamás fellépését sokan várták a színpad előtt. A vérbeli showman hamar „kézbe vette” a közönséget, gyorsan sikerült a hangulatot a magasba emelnie.
– Nem először lép fel a városban. Miért szeret Pécelre jönni?
– Mert ez egy jó hely!
– Van Pécelhez személyes kötődése?
– Igen. Például a szép házakat építő Tóth Zsolt barátom, akit mindenki csak Joe-ként ismer. Örömmel tölt el, hogy Szöllősi Ferenc polgármestert is az ismerőseim sorában tudhatom. El kell mondanom, gyönyörű lett a Kossuth tér és környéke. Emlékszem, milyen szerény külleme volt korábban, most pedig kifejezetten nagyváros jellegű. Szépen fejlődik Pécel, tényleg jó hely. Nagy előnye még, hogy közel van Budapesthez! Lemértem, ötszáz méter a távolság!
– Akkor jön máskor is!
– Remélem, igen!
A péceli Tárcsafesztivál és Gyermeknap jövő ilyenkor is várja a városlakókat! Addig azonban még sok közös ünnepet ülhetnek meg együtt a város lakói.  

alt

Bejött a slusszpoén is. Hevesi Tamás és a Fantom együttes koncertje csattanós befejezése volt az egésznapos színes kavalkádnak.


Módosítás: (2014. június 12. csütörtök, 12:16)