Akadálymentes Címlap   FŐOLDAL   
Elszállított gépjárművek
KEHOP Pályázati közlemények
Legfrissebb hírek, programok
Első kézből...

... ahogyan Szöllősi Ferenc polgármester gondolja, látja, érzi...

Interjúk, beszédek, írások

Pécel Városa a Facebookon

Fogyasztóvédelmi panasziroda és tanácsadó szolgálat Pest megyében

Hibás terméket vásárolt? Nem felel meg a szolgáltatás? Amennyiben magánszemélyként, mikro-, kis- és középvállalkozásként, civil szervezetként, társasházként nem tudja rendezni fogyasztói jogvitáját egy vállalkozással, vegye igénybe a Pest Megyei Békéltető Testület segítségét. Az eljárás egyszerű, gyors és ingyenes.

Ide kattintva léphet a panaszorida és tanácsadó szolgálat oldalára

Szűcs Lajos országgyűlési képviselő
Ki olvas minket?
Oldalainkat 129 vendég böngészi

A honlap fejlesztése az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló ÁROP-3.A.1/A-2008-0052 Pécel Város Polgármesteri Hivatala szervezetfejlesztése projekt keretében történik.

Honlaptérkép

Kapcsolat a webmesterhez

A kommunális beruházások értékének helyi adókból történő levonhatóságáról

Tisztelt péceli ingatlantulajdonosok! Továbbra is érvényesíthető a magánszemélyek kommunális adójából az adókedvezmény.

 

A 2013. december 31-ig hatályos, Pécel Város Önkormányzat Képviselő-testületének (a továbbiakban: Képviselő-testület) a helyi adókról szóló 28/2010 (XII. 16.) önkormányzati rendelete lehetővé tette azt, hogy az éves kommunális adóból a magánszemély adóalanyok levonhassák kedvezményként az önkormányzat illetékességi területén engedélyezett kommunális beruházás számlával igazolt ellenértékét a beruházás befejezését követő évtől legfeljebb öt naptári éven át és maximum 100 ezer forintig. Ugyanígy le lehetett vonni az önkormányzat által elvégeztetett kommunális beruházások – ideértve a közműfejlesztési hozzájárulást és az érdekeltségi hozzájárulást is – céljára teljesített befizetések ellenértékét.
A rendeletet a képviselő-testület hatályon kívül helyezte, és elfogadta a helyi adókról szóló, 29/2013. (XII. 2.) önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: új rendelet), amely 2014. január 1-jén lépett hatályba.
Az új rendelet 12. paragrafusában foglaltak szerint továbbra is érvényesíthető a magánszemélyek kommunális adójából ez az adókedvezmény.
A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 52. § 18. pontja szerint kommunális beruházás: a közmű (a településekre vagy azok jelentős részére kiterjedő elosztó és vezetékrendszerek és az ezekkel kapcsolatos létesítmények, amelyek a fogyasztók vízellátási – ideértve a belvíz-, a csapadék- és szennyvízelvezetési, tisztítási –, villamos energia, hő-, gázenergia és távbeszélési igényeit elégítik ki), valamint az út- és járdaépítés.
Az új rendelet 10. § (2) bekezdése szerint mentes a telekadó alól az a magánszemély, aki az ingatlanát közvetlenül érintő közterületen kommunális beruházásként út, árok vagy járda létesítését végzi vagy végezteti, a munkálatok megkezdését követő év első napjától számított két évig, a beruházás számlákkal igazolt 50%-a erejéig. A (3) bekezdés alapján a munkálatok befejezését a tulajdonosnak, vagy az adóalanyisággal rendelkező vagyoni értékű jog jogosultjának a nevére szóló építéshatósági engedéllyel vagy hatósági igazolással kell igazolnia. Amennyiben a beruházás elvégzése nem építési engedélyhez kötött, úgy annak hiányában elégséges a közműszolgáltató igazolása vagy a kivitelezést végző vállalkozó írásos nyilatkozata.
Bár a rendelet szövegében külön nem szerepel, értelemszerűen a beruházási érték, illetőleg a befizetés támogatással csökkentett összege erejéig érvényesíthető a mindenkori esedékes adóval szemben.

 

 

Koncsekné dr. Kovács Ágnes
jegyző


Módosítás: (2014. február 18. kedd, 06:33)